Trump, NATO’yı zayıflatırken Rusya’nın Baltık komşuları dev sınır savunmaları oluşturacak

Trump, NATO’yı zayıflatırken Rusya’nın Baltık komşuları dev sınır savunmaları oluşturacak

ABD’nin yaklaşan başkanlık seçimlerinde Donald Trump’ın birçok ankette önde olması nedeniyle küresel güvenlik ve dış politika konusundaki yorumları ciddiye alınmalıdır.

Şubat ayında Trump, Natoya üyelik aidatlarını ödemeyen devletlere Rusya’nın istediği her şeyi yapmasını teşvik edeceğini alaycı bir şekilde belirtti. Bu hafta GB News’teki bir röportajda müttefiklerine “ABD’nin fırsatlarını kullanmaması” konusunda uyardı.

Baltık devletleri olan Litvanya, Letonya ve Estonya ülkeleri için bu durum unutulmaz endişeleri beraberinde getiriyor.

Trump, bazen tüm ABD askeri yardımlarının Ukrayna’ya kesilmesini istediğini belirtirken, aynı zamanda NATO anlaşmasının 5. maddesini – kolektif savunma ilkesini zayıflatmak istiyor – ki bu, Rusya’nın saldırganlığı sonrasında giderek daha önemli hale gelmiştir. İngiliz askeri kaynakları, Trump’ın açıklamalarının Putin’in Ukrayna konusundaki kararlılığını artıracağından ve daha fazla toprak üzerine ilerleme olasılığını artıracağından endişe duymaktadır.

Trump, Amerikan politik sahnesinde ortaya çıkmadan önce bile, Baltık ülkeleri Rusya’nın büyüme hedeflerinden özellikle endişe duymaktadır. Sonuçta, bu ülkeler daha önce, 1940’ta Rusya tarafından işgal edilmiş ve işgal edilmiş, ardından Sovyetler Birliği’nin bir parçası olmaya zorlanmışlardır. Hala Sovyetler Birliği’nde yaşamı hatırlayabilen birçok insan vardır.

2014 yılında Kırım’ın ilhakından bu yana, Baltık devletleri, Rusya’nın başlattığı varlık tehdidi konusunda en yüksek ses tonunda uyarıda bulunmuştur, ve tüm ülkeler GSYİH’lerinin %2’sinden fazlasını askeri harcamalara yükseltilmesine karar vermişlerdir ve yakın zamanda bu oranı %3’e çıkaracaklardır.

Artan güvenlik endişeleriyle, Letonya, Litvanya ve Estonya savunma bakanları Ocak ayında Rusya ve Belarus sınırlarında ortak Baltık savunma bölgesi kurmaya karar verdiler. Bu, sığınaklar gibi fiziksel savunma yapılarının inşasıyla oluşturulacaktır.

Estonya, 2025’in başlarında 600 sığınak inşa edecek. Bu ülkeler, füze topçu geliştirme konusunda iş birliği yapacak, ekipmanlarını, cephanelerini ve insan güçlerini güncelleyeceklerdir.

Estonya ayrıca toprak savunma kuvvetini 20.000 kişiye kadar ikiye katlamışken, Letonya 2006 yılında zorunlu askerlik uygulamasını durduran tek Baltık devleti olduğundan, 2023 yılında tekrar askerlik uygulamasını başlatmıştır.

Letonya’nın ayrıca 2032 yılına kadar silahlı kuvvetlerini 61.000 kişiye kadar ikiye katlamayı planladığı bilinmektedir. Bu arada, Litvanya, Almanya ile 2027 yılına kadar sınıra 4.800 askerden oluşan kalıcı bir tugayın savaşa hazır olmasına izin veren bir anlaşma yapmıştır.

Sonsuza dek devam edecek…