Sosyal Güvenlik Paranız Tükenmek Üzere mi? Eğer Öyleyse, Ne Zaman?

Sosyal Güvenlik Paranız Tükenmek Üzere mi? Eğer Öyleyse, Ne Zaman?

Eğer haberleri takip ediyorsanız, Sosyal Güvenlik Fonlarının 2034 yılında tükenip, Sosyal Güvenlik’in yakında iflas edeceği korkutucu başlıkları okumuş veya duymuş olabilirsiniz. Bu cümlenin ilk kısmı doğru olsa da, ikinci kısımdaki sonuca varmak doğru değil. Mevcut yasaya göre, Sosyal Güvenlik asla tamamen para tükenecek ve iflas etmeyecek.

Bu gerçeği anlamak için detaylara bakalım.

Sosyal Güvenlik hiçbir zaman tamamen para tükenir mi?
“hayır” kısa cevabıdır- mevcut yasalar yürürlükte olduğu sürece. Nedeni ise, Sosyal Güvenlik’in faydaları iki kaynaktan finanse edilmektedir:

Sosyal Güvenliğe katılan işçiler ve işverenler tarafından ödenen FICA vergileri ve
Sosyal Güvenlik Fonları

İşçiler ve işverenler FICA vergileri ödemeye devam ettikçe, emeklilere ve hak sahiplerine ödeme yapmak için bir kaynak olacaktır. Bu nedenle Sosyal Güvenlik, asla tamamen parasız kalmayacak ve iflas etmeyecek.
Ancak, Fonların gelecekte tükenme ihtimali bulunmaktadır, bu nedenle finansman kaynağı mevcut olmayabilir.
Sosyal Güvenlik Fonlarının Para Tükeneceği Tahmini Zaman Çizelgeleri Nedir?

2023 Sosyal Güvenlik Mütevelli Heyeti Raporuna göre, Yaşlılık ve Sakatlık Sigortası (OASI) Fonu programlanmış emeklilik ve hak sahibi avantajlarının%100’ünü 2033 yılına kadar ödeyebilir. O yılda fonun tükenmesi tahmin edilmektedir. Eğer Kongre sistemin finansmanını düzeltmek için bir şey yapmazsa, o zaman tek Sosyal Güvenlik finansman kaynağı FICA vergileri olacaktır. Bu durumda, FICA vergileri programlanmış avantajların yaklaşık %77’sini ödeyebilecektir.
Emekli maaşlarını %23 düşürmek kesinlikle kötü bir haber olacaktır, ancak bazı korkutucu başlıkların aksine, emekliler ve hak sahipleri hiçbir şey alamaz.
Benzer şekilde, Engellilik Sigortası (DI) Fonu 2097 yılına kadar programlanmış sakatlık avantajlarını ödeme potansiyeline sahiptir. Eğer OASI ve DI Fonları birlikte ele alınırsa, birlikte 2034 yılında tükenirler – bu süre zarfında programlanmış emeklilik ve sakatlık avantajlarının yaklaşık %80’i ödenebilecektir.
Fonların Tamamen Tükenmesi İçin İlk ve Son Yıllar Ne Zaman Olurdu?
Fonların tamamen tükenme ihtimalinin en erken ve en son yıllarını anlamak için, Sosyal Güvenlik’teki aktüerlerin 75 yıllık gelecek döneme ilişkin olarak yaptıkları tahminlere bakmanız gerekecek. Bu, gelecekteki enflasyon, üretkenlik artışları, işsizlik oranları, ücret artışları, faiz oranları, çalışanlar arasındaki ölüm ve sakatlık oranları, emekliler için ölüm oranları, gelecekte FICA vergilerini ödeyecek çocuk sayısı ve göç gibi çeşitli varsayımlar içerir.
Eğer aktüerlerin geleceği tam olarak tahmin edebilmelerine olanak tanıyan bir kristal kürelerinin olmadığını düşünüyorsanız, haklısınız! Bu belirsizliği ele almak için, aktüerler tahminleri üç farklı varsayım seti kullanarak hazırlar:

“Orta,” en iyi tahminleri temsil eden varsayımlar
“Düşük-maliyetli,” olumlu varsayımları temsil eder
“Yüksek-maliyetli,” negatif varsayımları temsil eder

Yukarıda belirtilen Fonların ne zaman tükenmesinin projelendirildiği sayılar, en iyi tahmin olan orta varsayımlar kullanılarak hazırlanmıştır.
Bu söylendiğine göre; Fonların en erken tükenebileceği yılı tahmin etmek için, yüksek-maliyetli, olumsuz varsayımları kullanırsınız. Bu durumda, OASI ve DI Fonlarının toplu olarak 2031 yılında tükeneceği tahmin edilmektedir.
Fonların en uzun sürede tükenmesinin tahmin edilebileceği yılı hesaplamak için, düşük-maliyetli, olumlu varsayımları kullanırsınız. Bu durumda, OASI ve DI Fonlarının toplamının 2067 yılında tükenmesi tahmin edilmektedir.
Fonların Eksikliğinden En Çok Etkilenecek Olanlar Kimlerdir?
Kongre’nin hareketsizliği nedeniyle faydaları kesilecek olan tüm emekliler, hak sahipleri ve etkilenecek olanlardan olacak olanlar, gelecekte hakları azaltılacak olanlar da bu durumdan olumsuz etkileneceklerdir. Bu çok sayıda insanı içerir: Şu anda, 66 milyondan fazla insan Sosyal Güvenlik’ten fayda almaktadır.

En çok etkilenecek olanlar, büyük olasılıkla tamamen ya da çok büyük bir kısmı Sosyal Güvenlik’ten gelir elde eden düşük gelirli emekliler ve hak sahipleridir. Örneğin, Sosyal Güvenlik’in bir çalışması, tüm emeklilerin ve hak sahiplerinin yarısının toplam gelirlerinin en az yarısını Sosyal Güvenlik’ten aldığını göstermektedir. Bu, 30 milyonun üzerinde emekli ve hak sahibinin gelecekteki fayda kesintisinden önemli şekilde zarar göreceği anlamına gelir.
Tahmin edileceği üzere, Cumhuriyetçi yasama organları gelecekteki fayda kesintileri ile Sosyal Güvenlik’in finansmanını dengelemek istemekteyken, Demokrat yasama organları gelecekteki vergi artışları ile finansmanı dengelemeyi planlamaktadır. Her iki taraf da pozisyonlarına sıkı sıkıya bağlı gözükmektedir. Sosyal Güvenlik’in sürdürülebilirliğini önceliklendirmeleri ve önümüzdeki gelecek için Sosyal Güvenlik finansmanını güçlendirmek için gerekli müzakereleri yapmaları için yasama organlarına ihtiyacımız vardır.