ABD, iPhone üzerinde Apple’a dava açıyor

ABD, iPhone üzerinde Apple’a dava açıyor

ABD, Apple’ı iPhone kontrolü üzerine dava açıyor. Adalet Bakanlığı şirketi, cihaz üzerindeki kontrolünü kullanarak akıllı telefon pazarını haksız bir şekilde kontrol ettiğini ve kullanıcılarından para aldığını suçladı. Apple, eski Başkan Donald Trump ve Şu Anki Başkan Joe Biden’ın görev süreleri boyunca davalanan büyük teknoloji şirketleri listesine katıldı.

“Antitröst yasalarını ihlal eden şirketler yüzünden tüketicilerin daha yüksek fiyatlar ödemesi gerekmek” diyen Adalet Bakanı Merrick Garland, “Eğer meydan okunmazsa, Apple yalnızca akıllı telefon tekelini daha da güçlendirecektir” dedi. Adalet Bakanlığı, Apple’ın pazar gücünü kullanarak tüketicilerden, geliştiricilerden, içerik oluşturuculardan, sanatçılardan, yayıncılardan, küçük işletmelerden ve tüccarlardan daha fazla para almasını iddia ediyor. Sivil dava, geliştiricilere sözleşmeli kısıtlamalar dayatarak ve gerekli erişimi engelleyerek akıllı telefonlarda yasal tekel idaresini suçluyor.

Apple zaten Avrupa, Japonya ve Kore’de antitröst soruşturmalarına ve kararlarına maruz kaldı ve ayrıca Epic Games gibi şirketler tarafından davalara konu oldu. Apple’ın en kârlı işlerinden biri olan App Store’u, geliştiricilere %30’a kadar komisyonlar alan bir model, Epic tarafından ABD hukukunda uzun süren yasal bir mücadeleyi kazandı. Dava, Apple’ın antitröst yasalarını ihlal etmediğini bulurken, bir federal hakim Apple’a, uygulama içi ödeme komisyonunu kullanmadan uygulamalar için ödeme yapabilmek için bağlantılar ve düğmeler sağlamalarını emretti.

Avrupa’da, Apple’ın App Store iş modeli bu ay yürürlüğe giren Dijital Pazarlar Yasası adlı yeni bir yasa tarafından devre dışı bırakıldı. Apple, geliştiricilere kendi uygulama mağazalarını sunmalarına ve önemli bir şekilde komisyon almamalarına izin vermeyi planlıyor, ancak Spotify ve Epic gibi rakipler, Apple’ın hala alternatif uygulama mağazaları sunmayı çok zorlaştırdığını iddia ediyor.

Apple’ın App Store ile ilgili kararları Adalet Bakanlığını Apple’ın iPhone’unun işlemcilerine ve sensörlere dış şirketlere erişim sağlama biçimlerine bakmaya zorladı. Akıllı izleyici üreticisi Tile Inc gibi tüketici donanım şirketleri, Apple’ın iPhone’un sensörleriyle nasıl çalışabileceklerine sınırlamalar getirdiğinden uzun süredir şikayet etmektedir.

Apple, AirTags adında bir ürün satmaya başladı – ki bunlar anahtar gibi eşyalara takılabilmekte ve kaybolduğunda kullanıcıların bulmalarına yardımcı olabilmektedir – Tile benzeri bir ürün satmaya başladıktan birkaç yıl sonra. Aynı şekilde, iPhone’daki temasız ödemeleri sağlayan bir çipe erişimi kısıtladı. Kredi kartlarına, yalnızca Apple’ın kendi Apple Pay hizmetini kullanarak iPhone’a eklenebilir.

Apple, yalnızca Apple cihazlarında çalışan iMessage servisi konusunda da eleştiri almıştır. Apple uzun süredir, bazı kullanıcı verilerine ve iPhone’un donanımının üçüncü taraf geliştiriciler tarafından erişimini güvenlik ve gizlilik nedenleriyle sınırladığını savunmaktadır.