2024 İçin Yenilikler: WEC-Magazin’de Neler Var?

2024 İçin Yenilikler: WEC-Magazin’de Neler Var?

FIA Dünya Dayanıklılık Şampiyonası için heyecan verici yeni bir dönem devam ediyor. İşte 2024 için nelerin yeni olduğuna dair bir özet:

2024 için yeni iki sınıf yapılanması

FIA WEC, 2024 için yeni bir sınıf yapısına sahip. 2022’de dört sınıftan üçe indirildikten sonra 2023’te LMP2 kategorisi kaldırıldı.

Onun yerine Hypercar (19 tam sezon prototip girişi) ve LMGT3 (18 tam sezon GT girişi) olmak üzere doğrudan iki sınıflı bir yapı geldi.

LMP2 arabaları tamamen WEC sezonundan çekilmiyor, 16 tanesi 24 Saat Le Mans’ta yarışacak. LMP2 ayrıca Avrupa Le Mans Serisi’nin en üst sınıfını oluşturmaya devam ediyor.

Lexus ve McLaren yeni LMGT3 sınıfında yarışacak

Yepyeni LMGT3 kategorisi

GT3 kategorisinin tanıtılması, FIA WEC’nin GT yarışı peyzajında büyük bir değişikliği temsil ediyor: GTE formülü gidiyor, yerine çok başarılı GT3 kategorisi geliyor.

Yeni sınıf birçok yeni üreticiyi çekti – BMW, McLaren, Lamborghini, Lexus ve Ford – ayrıca GTE’nin dayanıklıları Aston Martin, Ferrari, Corvette ve Porsche.

Dokuz üreticiden her biri, 2024 kaydında iki araca sahip, bazıları aynı ekip tarafından iki araçlı çabalar olarak işletilirken, bazıları operasyonlar arasında bölünmüş durumda.

Her yarışta Hyperpole

Hyperpole, takımlara sıralama pozisyonu için mücadele etmek için mümkün olduğunca hızlı bir şekilde koşma şansı vermek amacıyla 2020’de Le Mans 24 Saat’te tanıtıldı. Oturum sadece doğrudan onu takip eden kısa sıralama oturumunda en hızlı 10 araca açıktır.

Hypercar ve LMGT3 sınıfları için ayrı Hyperpole oturumları gerçekleştirilir, her sınıfta en hızlı olanlara araçlarının gerçekten ne yapabileceğini görmek için bol fırsat verilir.

Bu format şimdi tüm FIA WEC yarışlarına uygulanmış olup, bu hafta sonu Katar’da başlayacak.

Alpine 2024’te FIA WEC’e katılıyor

Hypercar’da yeni üreticiler

Sadece LMGT3 kategorisinde birçok yeni ismin WEC’ye katılmasıyla birlikte, Hypercar kategorisi de üretici katılımında önemli bir büyümeye tanık oldu.

Mevcut şampiyonlar Toyota’ya ve 2023 yarışmacıları Ferrari, Porsche, Cadillac ve Peugeot’a BMW, Alpine, Lamborghini ve Isotta Fraschini katıldı.

Yeni pistler, bir yarış daha

2024 FIA Dünya Dayanıklılık Şampiyonası takviminde tam bir değişim var, seriye katılan bazı yeni destinasyonlar ve geçen yıla göre bir yarışın daha eklenmesiyle.

Sezonun ilk turu, şampiyonanın Katar’daki 1812 km’lik Qatariya pistinde ilk kez ortaya çıkacak. Körfez’deki sezon açılışının ardından takımlar, Avrupa’ya geri dönerek 2024 için Imola 6 Saat’iyle başlayacaklar ve ardından 11 Mayıs’ta Spa-Francorchamps’a alışılageldiği gibi gitmeye devam edecekler.

Sezonun yüksek noktası Haziran’ın ortasında Circuit de la Sarthe’te gerçekleşecek ve hemen ardından Temmuz’da São Paulo 6 Saat’i gelecek. Eylül, iki hafta arayla iki yarış yapacak, önce Circuit of the Americas’ta ve ardından Fuji Uluslararası Pisti’nde, sezonun sonunda ise Kasım ayında Bahreyn’de sona erecek.

Toyota GR010 Hybrid 2024 için yeni bir şeritle çıkıyor

Sezon Katar’da başlıyor

Sezon bu hafta sonu 1812 km’lik Qatariya yarışıyla başlıyor – 18 Aralık 1878’de Katar’ın birleşmesini anan bir yarış. Eleme ve Hyperpole Cuma günü yerel saatle 16.00 ile 17.00 (CET ile 14.00 ile 15.00) arasında yapılacak ve yarış Cumartesi sabahı yerel saatle 11.00’de (CET ile 9.00’da) başlayacak.

Tüm seans saatlerinin genel bir bakışı için takvim sayfamızı kontrol edin.